De Luister-en-Vertel-Tournee

29.8.06

Koffie met kaneel in Delhi, India

Dinsdag 29 augustus 2006
Barista Coffeeshop, Delhi

De koffie komt uit Arabie. Tenminste, dat staat op de muur. 'If it's not Arabica, it's not coffee'. Daaronder wordt in het Engels uitgelegd dat ze bij Barista alleen maar 'high grown Arabica beans' prefereren boven 'ordinary Robustas'.

De kaneelstok komt van Rens Joosen Suikerwerken B.V. in Oosterhout. Het bestaat uit suiker, glucosestroop, aroma en kleurstof E150. Dat staat tenminste op de sticker. Geen kaneel dus. De man met de hoed heeft de stok gekocht bij een snoepwinkel in Oisterwijk.

De koffie, een large espresso italiano, kost 35 roepies plus VAT. Ongeveer 70 cent. De kaneelstok kostte precies 1 euro. Daar zit de BTW al in. De zacht/zoete smaak ervan past goed bij de pittige koffie.

De twee mannen die bij hem aan tafel zitten komen uit Nepal en Kashmir. De een heet Sharma, is 25 en runt sinds een paar maanden een guesthouse in zijn thuisstad Pokhara, Nepal. Zegt hij. De ander heet Raj Kumar, is 26 en werkt als second manager bij een handelsfirma in Delhi. Zegt hij. Hij is 8 jaar geleden vanuit Kashmir naar Delhi verhuisd. De man met de hoed komt uit Europa, uit Nederland. Hij zegt 27 te zijn. Maar dat is niet waar.

Hij biedt zijn twee tafelgenoten een stukje kaneel aan. Ze proeven met hun tong heel voorzichtig en bijten pas door als hijzelf een stukje heeft opgegeten. "Best lekker".

"Hoe lang ben je al in Delhi?", vraagt Raj Kumar.
"Ik ben eergisteren aangekomen", antwoordt de man met de hoed.
"Eerste keer in India?"
"Nee"
"Tweede keer?"
"Nee, ook niet. Ik tel niet meer. Vierde of vijfde keer of zo. Wat doet het ertoe?"
"Hoe lang blijf je in India?", gaat Raj Kumar verder.
"Zes weken".
"Zes weken in Delhi?" mengt Sharma zich in het gesprek. Verbazing, of is het ongeloof klinkt in de stem van de Nepalees.
'Gespeeld of echt' kan de Europeaan niet nalaten te denken. 'Laat ik maar uitgaan van echt'. "Nee, ik wil ook naar Kashmir."
"Wanneer ga je naar Kashmir?". Raj Kumar weer.
"Oh, dat weet ik nog niet. Over een paar dagen of zo".
"Wat ga je in Kashmir doen?"
"Ik wil rond 11 september mensen spreken over 9/11. Weet je wat 9/11 betekent?"

Dat weet Raj Kumar wel. Hij begint de Europeaan uit te leggen dat er in Kashmir twee soorten mensen zijn. Hardcore moslims, die een onafhankelijk Kashmir willen, en gewone moslims, zoals hij, die gewoon een goed leven willen. Tot 15 jaar geleden was het leven goed in Kashmir. Toen zijn de onlusten begonnen.

"Hoeveel mensen zijn er eigenlijk die willen dat Kashmir onafhankelijk wordt?", vraagt de Nederlander.
"Zo'n 5%. De rest wil bij India blijven en het leven van 15 jaar geleden leiden."

Ze praten gedrieen nog over de situatie in Kashmir, over de reis erheen (vliegtuig of bus), over India en over koffie met kaneel bij Barista. Misschien wel een gat in de markt voor Rens Joosen Suikerwerken B.V. in Oosterhout.


Meer verhalen? http://ton27.blogspot.com/

3 brutale vragen:

1.
Neem even de tijd het verhaal te lezen. Bij een kop koffie of zo. Al dan niet met kaneel.

2.
Misschien vond u dit verhaal leuk genoeg om met iemand anders te delen. Of een stukje eruit. Als dat zo is, wees zo vrij het door te sturen. Er rust geen copyright op; u mag ermee doen wat u goed dunkt.

3.
Misschien vond u dit verhaal wel een euro waard. Heel misschien maar. Als dat zo is, doneer het aan rekeningnummer 1689.67.456 t.n.v. Stichting Luister-en-Vertel-Tournee te Oisterwijk. Maar alleen als u het een euro waard vond. Anders niet. Dan kunt u die euro beter voor iets anders bewaren. Voor een kop koffie of een kaneelstok bijvoorbeeld.

ton