De Luister-en-Vertel-Tournee

31.8.06

Oude vrienden

Delhi, donderdag 31 augustus 2006

"You must be old friends". De Indische man staat naast hem te wachten op een gaatje in het drukke verkeer op Indira Gandi Chowk, de drukke buitenste ring van Connaught Circus. Net als hijzelf wil de Indier naar de overkant, naar Connaught Place. Voorlopig laat het voortrazende verkeer dat niet toe. Luid toeterend trekken tientallen, misschien wel honderden bussen, autoricksaws, auto's en moters aan hen voorbij. Geduldig wachten de voetgangers naast het andere wachtende verkeer uit de zijstraat die op de drukke ringweg uitkomt om hun weg te kunnen vervolgen.

De man met de hoed kan een luide lach niet onderdrukken. "What makes you think so?"
"Well, the way you greeted each other", antwoordt hij en knikt naar de bedelaar in de zijstraat, waar ze allebei zojuist langs liepen.
Een nog luidere lach. "Oh, I don't know him. Every morning I walk this way. Every morning he sits there on the pavement, gives me his best smile and makes these funny moves with his arm. Every morning he beggs me for money. Every day I return his smile but refuse to give him a rupee. Still he remains friendly and keeps smiling every day I pass. So today I gave him some rupees."

Even valt hij stil. Peinzend kijkt hij terug naar de man met een arm en anderhalf been. "In a way you might say we are old friends indeed. Sometimes a week can be a long time."
"Yes, you're right. Now I see."

"Ab kee naam kya hee?". In vloeiend Hindi vraagt de man met de hoed de Indier naar zijn naam. De Indier antwoordt wel, maar in het lawaai van optrekkende bussen, autorickshaws en ander gemotoriseerd ongedierte op de openbare weg gaat het geluid van zijn woorden verloren. Nou ja, en door zijn beginnende doofheid. Het verkeer op de ringweg staat even stil voor rood om de zijgangers toe te laten. Hij geeft de man een hand, "Nice meeting you", en vervolgt zijn weg naar de Barista Coffeeshop, waar hij een afspraak heeft met Abdul van Highland Travels om zijn trip naar Kashmir te regelen.

3 brutale vragen:

1.
Overdenk vriendschap eens. Wat is dat eigenlijk? En wanneer zijn vrienden oude vrienden? Van gisteren? Van vorige week? Van vroeger, wat vroeger ook maar zijn mag?

2.
Misschien kent u wel een oude vriend, die dit een leuk verhaal vindt. Als dat zo is, vertel het dan door. Als u zo'n oude vriend niet kent, vergeet het dan maar.

3.
Misschien, heel misschien vindt u het verhaal van de man met de hoed, die een woordje Hindi spreekt, wel een euro waard. Als dat zo is, doneer het dan aan rekeningnummer 1689.67.456 t.n.v. Stichting Luister-en-Vertel-Tournee te Oisterwijk. Zo niet, bewaar het dan voor een andere bedelaar.

ton