De Luister-en-Vertel-Tournee

8.10.12

Brief aan Nepalganger over Chinezen en Joden in Argentinie en Robbie Rensenbrink

Brief aan Nepalganger


Zaterdag 6 oktober 2012,
dag 39 van De Luister-en-Vertel-Tournee in Argentinie,
Cafe Sorti, Tres Arroyos.

Dag Paul,

Hoe internationaal is humor?
Wat was er gebeurd als Rensenbrink niet op de paal had geschoten, maar in de goal?
Welke Alchemist schreef Schopenhauer in Oisterwijk, het allermooiste dorp van de hele wereld?

Op Ezeiza Aeropuerto, het internationale vliegveld van Buenos Aires, komen een Chinees meisje uit San Francisco en een Joodse jongen uit New York elkaar tegen. Ze zijn allebei voor het eerst in Argentinie. Spreken allebei alleen Engels en hun eigen taal. Chinees en Hebreeuws. Geen Spaans dus. Ze zijn allebei op de bonnefooi op een spirituele queeste door Latijns Amerika. Dat andere Amerika.

Voor ik verder ga eerst dit. Wat kan koffie toch fantastisch zijn!

...

Het Chinese meisje en de Joodse jongen weten allebei niet zo goed wat te doen. Hier staan ze dan. Voor het eerst buiten de States, in een vreemd land, in een vreemde stad, met een vreemde taal. De een ziet de ander twijfelen, de ander de een, ze spreken elkaar aan en besluiten eerst een Coke bij de McDonald's op het vliegveld te gaan drinken en dan samen een plan te trekken.

Zo geschiedt. Op een gegeven moment krijgen ze woorden over hoe het toch komt dat Chinezen en Joden zo'n hekel aan elkaar hebben.

"Ja," vraagt het Chinese meisje aan de Joodse jongen. "Hoe komt het dat jullie Joden zo'n hekel aan ons Chinezen hebben?"
"Nou, simpel," antwoordt de Joodse jongen meteen. "Vanwege Pearl Harbour natuurlijk."

Even is het meisje stil, peinst ze. "Ja maar," stamelt ze dan. "But, but, that wasn't us. That was the Japanese!"
Zegt de Joodse jongen: "Japanese, Chinese, Vietnamese. All the same!"

En hij wedervraagt haar waarom de Chinezen zo'n hekel aan Joden hebben.

"Zeg, maar waarom hebben jullie Chinezen zo'n hekel aan ons, Joden?"
"Ja, simpel," antwoordt het Chinese meisje meteen. "Vanwege de Titanic natuurlijk!"

Nu is de Joodse jongen even peinzend stil. "But, but, that wasn't us. That was an iceberg!"
"Well. Iceberg, Goldberg, Steinberg. All the same!"

Als Rensenbrink had gescoord in plaats van op de paal geschoten, dan was hij topscoorder van het WK Voetbal 1978 geworden, dat hier in Argentinie is gespeeld. Tot aan de finale had hij al vijf doelpunten gemaakt, het zou zijn zesde geworden zijn. Mario Kempes, de Argentijnse spits en de enige Argentijn die in Europa speelde, had in die finale de 1-0 gemaakt, en was daarmee ook op 5 gekomen. Dat schot op de paal was in de 46ste minuut van de tweede helft bij een stand van 1-1. De wedstrijd zou dan zo goed als afgelopen zijn geweest, al weet je natuurlijk nooit wat er in een paar seconden gebeuren kan. De paal heeft dus voorkomen dat Robbie Rensenbrink WK-topscoorder werd en heeft er zodoende voor gezorgd dat hij niet in het rijtje Fontaine - Garrincha - Muller - Lato - Rossi - Schillaci - Stoitsjkov - Ronaldo - Sneijder komt te staan, om er maar een paar te noemen die wel op een WK Voetbal topscoorder geworden zijn. In zijn plaats staat daar nu Mario Kempes, want door de misser van Rensenbrink bleef het 1-1, werd er verlengd, en in de verlenging scoorde Kempes wel, waarmee hij met 6 doelpunten topscoorder van het tournooi werd. En dat allemaal door een schot op de paal in plaats van in het net!
...
Vriendelijke groet, ton.