De Luister-en-Vertel-Tournee

14.9.06

Vegers en wassers in Kashmir

Srinagar, donderdag 14 september, dag 11 van De Luister-en-Vertel-Tournee in Kashmir

Er zijn twee sooorten mensen op de wereld. Je hebt de wassers en je hebt de vegers. De wassers, die doen het met water. En de vegers, die gebruiken papier. Afhankelijk van hun welvaart, hun fysieke gehardheid en de beschikbaarheid kiezen ze voor hard of zacht papier. De wassers, die hebben de luxe van die keuze niet. Die moeten het doen met het water dat voor handen is. Of beter gezegd voor hand, want in de regel gebruiken zij maar een hand.

Beide soorten mensen zijn over de hele aardbol verspreid, maar grofweg kun je zeggen dat de wassers in Azie en Afrika wonen en de vegers in Europa en Amerika. Hoe dat zo gekomen is, dat is tamelijk onduidelijk.

Historici, sociologen, antropologen en nog een heel legertje deskundigen, gewapend met de laatste kennis en zeer geavanceerde onderzoekstechnieken zijn niet tot een eensluidende verklaring gekomen. Dat is ook niet zo raar natuurlijk, want hoe meer deskundigen hun licht over de zaak laten schijnen, hoe obscuurder de materie wordt en hoe kleiner de kans op een gelijkluidende conclusie.

En is de geschiedenis van de vegers en de wassers al bepaald geen klare zaak, de toekomst is nog veel ongewisser. Er zijn wassers die bij hoog en laag beweren dat wassen beter is dan vegen. Sommigen van hen gaan zelfs zover dat vegen verboden zou moeten worden. Maar ja, die zijn dat dan ook gewend en zeg nou zelf, is niet ieder geneigd zijn eigen gewoonte te verdedigen tegen verandering? Zelfs als die verandering een verbetering is? Dus dat telt niet. En trouwens, omgekeerd zijn er ook vegers, die zweren bij vegen en wassen verfoeien.

Er zijn er ook die het niet uitmaakt of we nu wassen of vegen, als we maar allemaal hetzelfde doen. Dat is lekker simpel, wel zo overzichtelijk. Nog efficient ook. Maar dat zou betekenen dat de wassers vegers moeten worden of de vegers wassers. Nou, overtuig de een er maar eens van zijn eigen gewoonte in te ruilen voor de gewoonte van de ander, of omgekeerd. Veel succes! En zolang het niet de een of de ander is, blijft het alletwee.

Er zijn er ook nog, die kan het al helemaal niet schelen. Als er geen papier is, dan wassen ze, en als er geen water is, dan vegen ze. En als er en geen papier en geen water is, wat doen ze dan? Geen idee, er is altijd wel of water of papier, soms allebei. Die zijn er trouwens ook, die wassen en vegen. Of omgekeerd: vegen en wassen, afhankelijk van hun gewoonte. Die nemen het zekere voor het onzekere.


Meer verhalen? http://ton27.blogspot.com/


3 brutale vragen:

1.
En, bent u een veger of een wasser? En zou u van gewoonte willen veranderen?

2.
Misschien vindt u dit allemaal wel verwerpelijke onzin. Dat kan, en daar is niets mis mee. Gauw dit verhaal deleten en verder gaan met zinnigere zaken. Maar misschien ziet u de zin van deze onzin wel in, en kent u nog iemand, die deze onzin zinnig vindt. Als dat zo is, stuur of vertel het dan door. Maar alleen als u daar de zin van inziet, anders niet.

3.
Misschien, heel misschien vond u dit ondanks de ironische, ja zelfs licht-cynische ondertoon wel een euro waard. Of misschien wel juist door de erin verscholen ironie of het lichte cynisme. Als dat zo is, doneer het dan aan rekeningnummer 1689.67.456 t.n.v. Stichting Luister-en-Vertel-Tournee te Oisterwijk. Maar alleen als u het waard vond, anders niet.

Groet, ton