De Luister-en-Vertel-Tournee

26.8.07

Zaterdag in New York, going to a party

Zaterdag 25 augustus 2007, Dag 4 van De Luister-en-Vertel-Tournee in New York
The Bean, Manhattan, New York

Zaterdagmorgen, half tien. Op First Avenue is al volop leven. Mensen die hun hond uitlaten. Mensen die met elkaar staan te praten. Mensen aan het joggen. Mensen op een wielrenfiets. Eentje rijdt net zo hard als de voorbijrazende taxi's. Merk Bianchi, ziet hij in een flits. Doet hem aan een goede vriend denken. Gauw smsje gestuurd. Mensen, mensen, mensen. Allemaal in de grote stad.

In een speeltuintje in 1st Street zag hij twee mannen kaatsen. Soort squash, maar dan zonder racket. Een klein balletje wordt met een gelederde hand hard tegen een muur geslagen. Van opzij kan hij goed zien hoe het na de stuit bij het terugkomen van de muur snelheid verliest. Net genoeg om de andere speler de kans te geven het balletje weer tegen de muur te slaan. Het doet hem denken aan Frankie en Johnny, een film met Al Pacino en Michelle Pfeiffer. Speelt zich ook af in New York. Misschien wel zelfs in Manhattan, maar kan ook Brooklyn, Bronx of Queens zijn. Er zit een kaats-scene in. Een film over de eenzaamheid van mensen in de grote stad. Een film over de ondoorgrondelijke wegen van liefde.

Het belooft een warme dag te worden. De man met de hoed zit buiten op het straatterras van The Bean. Anja had hem dit cafe op de hoek van First Avenue en 3rd Street aangeraden. Snelle internet en goede chai latte, zei ze. Gistermiddag ontdekte hij dat haar advies betrouwbaar was. De Indiase thee met melk is heerlijk, en de internetverbinding snel en betrouwbaar.

Iedere keer als hij weer op een nieuwe plek ergens op de wereld aankomt heeft hij een paar prioriteiten. Allereerst moet hij een plaats vinden om te slapen die binnen zijn budget past. Dat is in landen als India en Syrie niet zo'n punt, maar in een stad als New York des te moeilijker. Eigenlijk gaat het hem niet eens om dat slapen. Dat kan hij overal, ook buiten als het moet. Belangrijker is het om een plek te vinden om te douchen en te scheren, en om de grote rugzak veilig achter te laten. Hij hecht eraan iedere dag schoon en glad te beginnen. En het is nogal een gedoe dat paars-roze ding met tent en matras bovenop overal mee naar toe te sjouwen.

Voor de komende drie weken heeft hij deze prioriteit ingevuld. Tot 13 september, als hij vanuit New York naar Delhi, India vertrekt, kan hij in St. Joseph House logeren. Dat is een daklozentehuis in 1st Street, tussen First Avenue en Second Avenue. Hij gaat er ook helpen in de gaarkeuken. Van 9 tot 12 mensen bedienen en na afloop de eetzaal zwabberen. Verder kan hij er allerlei nuttige karweitjes doen. Boodschappen doen, eten mee bereiden, dat soort werk.

Een tweede prioriteit is een plek te vinden om verhalen te schrijven, te lezen, en die verhalen via internet te versturen. Voor het schrijven en lezen komt hij meestal bij een cafe uit, een restaurant of een hotellobby. Soms een vliegveld, een trein- of een busstation. Bij mooi weer mag het ook een park zijn. Als het maar een levendige plaats is. Een plaats waar mensen komen. Mensen om te ontmoeten, mee te praten, naar te luisteren. Voor het internetfaciliteiten zijn zijn mogelijkheden beperkter. In de regel belandt hij in een internetcafe, soms bij mensen thuis of op hun kantoor. En in de VS hebben de meeste bibliotheken goede internetaansluitingen, soms zelfs gratis.

The Bean is een prima plaats om te schrijven, te lezen en te internetten. Vlakbij St Joseph House. Bij mooi weer, zoals nu, buiten. En anders binnen. En ze hebben er heerlijke chai latte. Brengt hem al een beetje in Indiase sferen.

Het belooft een interessante dag te worden. Vooral naar de avond kijkt hij uit. Hij is uitgenodigd voor een feest in Beacon. Dat is een plaatsje op anderhalf uur rijden ten noorden van New York. Amerikaanse vrienden, die hij twee jaar geleden in India heeft ontmoet tijdens Gandhi's Saltmarch geven daar een party en toen ze hoorden dat hij in town is nodigden ze hem uit te komen. He'll be guest of honor, hoe zou hij kunnen weigeren? Als hij dat al zou willen. Hij ziet uit naar dat feestje. Verheugt zich er al op oude vrienden weer te zien. En misschien wel weer nieuwe mensen ontmoeten. Vast wel.


3 brutale vragen:

1.
Wat zijn uw prioriteiten eigenlijk? En hoe vult u die in?

2.
Misschien is het verhaal van de man die drie weken in New York gaat wonen voor u wel leuk genoeg om het met een vriend te delen. Als dat zo is, stuur of vertel het door. Maar alleen als die er ook naar wil luisteren. Anders kunt u het beter voor u zelf houden.

3.
Misschien, heel misschien vindt u de prioriteiten van de man met de hoed wel een euro waard. Als dat zo is, doneer het aan rekeningnummer 1689.67.456 van de Stichting Luister en Vertel Tournee te Oisterwijk. Maar alleen als u het uw euro waard vindt. Anders niet. Waarom zou u de prioriteiten van een man die feestend de wereld overreist belonen? Dan kunt u die euro beter voor andere prioriteiten bewaren.

Meer verhalen van De Luister-en-Vertel-Tournee?: http://ton27.blogspot.com/


Vriendelijke groet, ton