De Luister-en-Vertel-Tournee

28.3.07

Tijd en haast en goede raad in Damascus

Woensdag 28 maart 2007,
dag 28 van De Luister-en-Vertel-Tournee in Syrie,
Damascus.

Maak haast als je tijd hebt, dan houd je tijd over als je haast hebt.

Die wijsheid heeft de reizende consultant uit Nederland niet van zichzelf, maar van een klant. Een taxiondernemer uit Kaatsheuvel vertelde het hem jaren geleden eens. Bij welke gelegenheid het was, dat weet hij niet meer. Net zo min als de aanleiding of de relevantie. Hoofdzaak is de inhoud, en die is hij niet vergeten. Of toch? Geregeld zondigt hij tegen die wijsheid. Nu weer.

Gehaast loopt hij in de richting van het Four Seasons Hotel. Hij heeft om 12 uur een afspraak met Astrid Rijbroek van het Niasd, en het is al bijna zo laat. Teveel tijd verdaan in het internetcafe. Te lang rondgestruind op het wereldwijde web.

Te voet is het ongeveer drie kwartier, weet hij van de vorige keer, dus dat gaat hij niet redden. Het Four Seasons Hotel is aardig richting Niasd en daar staan altijd taxi's van StarTaxi, dat weet hij ook nog van zijn vorige verblijf in Damascus, ruim twee weken geleden. StarTaxi is een nieuw bedrijf, duurder en luxer dan de gemiddelde taxi's in Damascus. De chauffeurs spreken vast wel Engels, denkt hij. Dat helpt om misschien toch nog op tijd in Sharia Al Farabi te zijn, de straat waar het Niasd is gevestigd.

Bij het Four Seasons aangekomen staan inderdaad drie spiksplinternieuwe geel/witte Toyota Corolla's, maar geen chauffeur te bekennen. Dat schiet niet op. Dan maar de eerste de beste taxi aangeschoten. Het is een gele, gedeukte Daewoo Matiz, en de chauffeur's Engels blijkt beperkt tot "yes". Maar dat doet aan de kundigheid van die man niets af; behendig stuurt hij zijn autootje door het Damasceense verkeer. "Sharia Al Farabi" verstaat hij niet, of hij weet niet waar dat ligt. Gelukkig weet de reizger de weg nog van de vorige keer. Samen komen ze er wel.

Uiteindelijk toch nog niet zoveel te laat komt hij bij het Niasd aan. Eerst een gemakkelijk, want Nederlands, en prettig gesprek met de directeur van het Instituut. "Wees voorzichtig met wat je doet" raadt ze hem aan. 'Zo lang je hier als reiziger bent is het allemaal heel veilig, maar als je hier ineens de journalist gaat uithangen, dan is het wat anders' luidt, vrij vertaald, haar goede advies. Daarna een moeizaam en toch aangenaam gesprek met Anand, een taxichauffeur in Damascus. Moeizaam, omdat de chauffeur net zoveel Engels spreekt als de reiziger Arabisch: niet. Aangenaam, omdat hij hem dankzij de vertalingen van Taco en Walid genoeg stof geeft om, opgeteld bij de info die de reiziger al heeft opgedaan in de afgelopen vier weken een verhaal te kunnen schrijven.

* * *

's Avonds, in het CI@O Net internetcafe in Damascus.

Maak haast als je tijd hebt, dan houd je tijd over als je haast hebt. En nu, in Damascus, komt hij erachter deze wijsheid te hebben veronachtzaamd. Tien dagen was hij in deze stad nadat hij op 2 maart in Syrie was aanbeland. Veel heeft hij in die tien dagen niet gedaan. Beetje geacclimatiseerd, paar verhalen geschreven, mensen ontmoet, dat wel, maar verder vooral gelanterfanterd. Best veel tijd verloren laten gaan. Hoe beschreef een consultant hem dat ooit ook al weer? "Tijd glipt jou als water door de vingers".

Twee verhalen wil hij nog schrijven. Een verhaal over de taxibussiness in Syrie voor Personenvervoer, een vakblad voor de taxibussiness in Nederland en Belgie. En een verhaal over Jayroud, het dorp niet ver van Damascus waar de imam uit Tilburg-Noord vandaan komt die de laatste tijd ongewild zoveel in het nieuws is. Voor beide verhalen heeft hij meer tijd nodig dan hij nog heeft. En dus weet hij nu al niet tevreden te zullen zijn met de woorden die hij de komende dagen gaat schrijven.

Tenminste 1 troost heeft hij: tijd kun je maken. Gewoon de klok stilzetten. En nu hij er even over nadenkt, heeft hij nog een troost: al had hij alle tijd van de wereld, dan nog zou hij ontevreden over de woorden zijn. Trouwens, misschien heeft hij ook wel alle tijd van de wereld.

En dus rondt hij de brieven af, die nog onafgeschreven in zijn schrijfblokken zitten, en neemt zich voor die morgen op de post te doen. De rest van de dag zal hij waarschijnlijk in Jayroud zijn. Via Ibrahim heeft hij een man ontmoet uit dat dorp, de flatgenoot van Ibrahim. Die blijkt de familie van man die imam in Tilburg-Noord is persoonlijk te kennen. Wie weet wat voor verhaal dat oplevert. Als hij de goede raad van de directeur van het Niasd maar niet vergeet.


3 brutale vragen:

1.
Beter een oude gedeukte Daewoo Matiz met chauffeur dan een mooie nieuwe Toyota Corolla zonder. Wat heb je aan een engelssprekende chauffeur, als die er niet is?

2.
Misschien vindt u het verhaal van de adviseur uit Nederland wel de moeite waard om door te vertellen of door te sturen. Als dat zo is, doe dat dan. Gedeelde wijsheid is dubbele wijsheid.

3.
Misschien, heel misschien vond u dit verhaal van de adviseur uit Nederland, die het advies van zijn klant even niet in de praktijk bracht, wel een euro waard. Als dat zo is, doneer het aan rekeningnummer 1689.67.456 van de Stichting Luister en Vertel Tournee te Oisterwijk. Maar alleen als u het dat waard vindt. Anders niet.



Vriendelijke groet, ton.