De Luister-en-Vertel-Tournee

17.3.07

Een magere Hollander op het station van Qamishle

Vrijdag 16 maart 2007,
dag 16 van De Luister-en-Vertel-Tournee in Syrie
Qamishle treinstation

"How come you're not fat?"
Hilarisch gelach van de man in het donkergroene regenjack is het eerste antwoord. Wat te denken van zo'n vraag?

"One question", had Abu Basil gevraagd, "Can this gentleman ask you one question?". Vooral de manier waarop hij het woord 'heer' in het Engels steeds weer uitspreekt ontspant de lippen van de Nederlander tot een brede glimlach. "Gentle man" zegt de Arabier uit Qamishle, met de klemtoon op beide woorden. Eigenlijk niet te vertalen, maar 'zachte man' komt in de buurt van wat hij lijkt te bedoelen, 'galante man' of 'aardige man'. Maar misschien is het beter het onvertaald te laten.

"Sure". De man in het donkergroene regenjack is er al aan gewend dat Abu Basil namens de om hem heen staande Syriers allerlei vragen stelt. Hij wacht op de trein naar Deir ez-Zur van 18.10 uur vanavond. Nog een uurtje of vijf.

De galante man in het zondagse pak, toepasselijk voor de vrijdag die het vandaag is, is zojuist over het perron van het treinstation van Qamishle aan komen lopen. Na een gebruikelijke kennismaking met Abu Basil, kennelijk tussen twee oude bekenden, wil de gentleman weten waar de vreemdeling met de hoed vandaan komt. "Holland", zegt Abu Basil. De Hollander meent verwondering te horen in de Arabische reactie van de gentleman.

"This gentle man would like to ask you one question. Can this gentle man ask you one question?"
"Sure"
"How come you're not fat?".
Als hij uitgelachen is, wil hij toch wel weten waarom zijn vriend dat weten wil: "Why does he want to know?".
"Well, you're from Holland, and all people from Holland are fat. But you're not fat."
De Nederlander kan niet helpen opnieuw te lachen. "Not all people from Holland are fat. In fact most are not". Nee, echt dik is hij niet, maar een kilo of tien teveel wel.

Abu Basil legt hem uit dat in Qamishle Holland beroemd is om haar dikke koeien. De boeren in deze streek willen allemaal koeien uit Holland. En de Qamishli denken ook te weten dat de mensen uit dat rijke land met dikke koeien ook dik zijn.

"So how come you're not fat?"
"Maybe I walk too much".
De Arabier vertaalt zijn antwoord aan de gentleman en breidt zijn antwoord ongevraagd uit. Half in het Engels, half in het Arabisch verkondigt hij dat de mensen in Duitsland en in Amerika dik zijn, maar niet in Holland.


3 brutale vragen:

1.
Kijk, met het grootste gemak wordt het ene vooroordeel ingeruild voor het andere. Als niet alle Nederlanders dik blijken te zijn, dan moeten het dus wel de Duitsers of de Amerikanen zijn. Zouden er ook dikke Syriers bestaan?

2.
Misschien vindt u het wel leuk dit verhaal aan iemand anders te vertellen. Als dat zo is, wat let u?

3.
Misschien vindt u dit verhaal van de Nederlander met de donkergroene regenjack, die onderweg is van Qamishle naar Deir ez-Zur, van de ene gewone stad in Syrie naar de andere, wel een euro waard. Als dat zo is, doneer het aan rekeningnummer 1689.67.456 van de Stichting Luister en Vertel Tournee te Oisterwijk. Maar alleen als u het dat waard vindt. Anders niet.



Vriendelijke groet, ton.