De Luister-en-Vertel-Tournee

9.9.07

Filosofie werkt in New York, en soms ook niet

Woensdag 5 september 2007, dag 2 van het tweede deel van De Luister-en-Vertel-Tournee in New York
In the New York Subway, line 3 to New Lots Avenue, Brooklyn

Zomaar een van de vele advertenties in de trein van de Newyorkse ondergrondse. Grote, vooral oranje gekleurde poster.

WHO AM I? - wie ben ik?
WHAT AM I DOING? - waar ben ik mee bezig?
WHAT AM I MEANT TO BE DOING? - waar zou ik eigenlijk mee bezig moeten zijn?

Daaronder, tussen twee tekeningen, in vette letters: Philosophy Works - filosofie werkt. De linkertekening laat een vissekom zien, waarin een vis lusteloos bubbelt. Kieuwen op half elf. Aan de stand van zijn bek te zien is de vis niet happy. Rechts van de stelling dat filosofie werkt is een energiek uit het water opspringende vis getekend. De kieuwen zijn vleugels. De bek staat in een stralende glimlach. De suggestie is duidelijk: van filosofie wordt een vis vrij en blij.

De man met de hoed is getriggerd door de advertentie. Herinnert zich die twee jaar geleden ook al in de subway te hebben gezien. Kan zich alleen de tekening niet meer herinneren. Wel dat er nog twee prangende vragen meer werden gesteld. How can I be happy? - hoe kan ik gelukkig zijn? How can I reduce stress and still be effective? - hoe kan ik stress verminderen en toch resultaten behalen?

Hij is onderweg van 125st Street naar 1st Street. Zojuist is hij bij het kantoor van Bill Clinton geweest om een kaart af te geven. Om hem te vragen How to build the Beloved Community. Dat ging mooi niet door.

"Is this the address of Mister Clintons office?" - Is dit het adres van het kantoor van Mister Clinton?
"It most definitely is" - zeer zeker is het dat. De zware donkere basstem van de dito neger in de lobby van het chique kantoorgebouw klinkt de Nederlander als muziek in de oren. Hij heeft tenminste het hele stuk van 1st Street naar 125st Street niet voor niets gelopen. Hij zit goed. Chique voor Harlemse begrippen dan; het haalt het niet bij de chique van bijvoorbeeld de Trump Tower of het Waldorf Astoria in midtown New York.
"Can you make sure this goes up?" - kunt u ervoor zorgen dat dit naar boven gaat?
"Sorry, cann't do that sir" - sorry, dat kan ik niet doen. "We don't accept deliveries at the door." - wij aanvaarden geen bestellingen aan de deur. "You'll have to send it by US mail or have it delivered by courier" - u moet het met de post meesturen of per koerier laten afgeven. "Fedex, UPS or some other" - Fedex, UPS of een andere.

Al die tijd blijft de grote man in het uniform vriendelijk. Grote witte tanden tussen volle lippen, die in een brede glimlachstand staan. "Do you know the address? 55 west 125th Street." - weet u het adres? 55 west 125ste straat". Zonder het antwoord van de man met de hoed af te wachten: "Of course you know the address. You found it" - natuurlijk weet u het adres. U heeft het tenslotte ook gevonden.

Beteuterd loopt de man met de hoed het gebouw uit. Heel even komt de neiging in hem op terug te lopen en het nog een keer te proberen. Heel even maar; het kost hem weinig moeite die opwelling weg te redeneren. Het heeft weinig zin eigenwijs te zijn. Beter is het de energie van de grote man achter de veiligheidsbalie te gebruiken. De negatieve energie van de weigering om te zetten in een positieve actie. Hij weet ook al hoe. Het advies van de man opvolgen en de kaart opsturen.

Het is inmiddels 1 uur. Hij had Paul beloofd om 2 uur terug te zijn in St. Joseph House om mee te helpen het avondeten te bereiden. Te weinig tijd om te lopen. Heen duurde twee uur. Met een korte onderbreking ter hoogte van de 56ste straat om een kaart af te geven bij het kantoor van Donald Trump. Dat was wel gelukt. Dan maar met de ondergrondse terug. Van 55 west 125th street is het maar een kort stukje naar het dichtstbijzijnde subway-station. Als hij de trappen naar beneden wil oplopen, bedenkt hij zich.

Hij draait zich om en loopt terug naar het kantoor van Bill Clinton. Daar wacht hij tot de grote man klaar is met twee bezoekers een badge te geven.
"Ah, you again" - ha, jij weer.
"Yes. I would like to compliment you on the way you do your job" - ik wil je een compliment geven met hoe je je werk doet. "You turned me down, yet it was so polite I didn't feel bad for it" - u heeft me afgewezen, maar u deed het zo beleefd dat ik me toch niet rot voelde. "For that I'ld like to compliment you" - en daarvoor wil ik u complimenteren. "what's your name?" - hoe heet u?
"Harry Moore. But I don't need a compliment" - Harry Moore, maar ik heb geen compliment nodig hoor, lacht de grote zwarte man hem breed zijn witte tanden bloot.

De man met de hoed loopt weer het gebouw uit. Minder beteuterd nu. Hij heeft een manier gevonden de negatieve energie van de weigering om te zetten in positieve. En als hij deze ervaring nu eens in een brief aan Mister Clinton gaat vertellen, wordt die energie nog eens vergroot. Wie weet waar dat toe leidt.

En zo is de man met de hoed in de ondergrondse beland. Lijn 3 naar New Lots Avenue, Brooklyn. Hij moet uitstappen op station Grand Street, weet hij. Vandaar is het een kwartiertje lopen naar St. Joseph House. En als dat teveel is, kan hij ook eerder, bij station 4th Street/Washington Square, overstappen op de F-trein. Die gaat naar Second Avenue, om de hoek bij zijn logeeradres.

Hij leest de rest van de advertentie, schrijft het over. Dat gaat niet in een keer. Geregeld zit een passagier voor de advertentie en blokkeert zijn zicht erop. Hij is zo geinteresseerd dat hij 4th Street/Washington Square voorbij laat gaan. En ook bij Grand Street stapt hij niet uit. Hij blijft zitten totdat hij de hele tekst heeft gelezen en opgeschreven. Inclusief contactadres en -telefoonnummer. Er is ook een website: philosophyworks.org.

This 10-week course offers an effective and novel approach to answering the great questions of life. - deze 10weekse cursus biedt een effectieve en nieuwe benadering voor beantwoording van de grote levensvragen.
It takes the master philosophers of East and West and examines how their ideas can be put to immediate practical use. - het neemt de meester-filosofen van Oost en West en onderzoekt hoe hun ideeen direct in praktijk kunnen worden gebracht.
Through discussion, practice, and observation the course shows how these questions can be used as an effective guide for living life to the fullest. - Door middel van discussie, oefening en bestudering laat de cursus zien hoe deze vragen als een effectieve leidraad kunnen worden gebruikt om het leven volop te leven.

Hm, interessant. Hij schrijft ook de huishoudelijke informatie over.
Starts this week of September 24, 2007 - begint deze week 24 september 2007
Each topic is presented six times a week - ieder onderwerp wordt zes keer per week behandeld
So you can vary the sessions you attend - dus u kunt de bijeenkomsten die u bijwoont varieren
Fee $ 175 (full-time students $ 85) - vergoeding 175 dollar (full-time studenten 85 dollar)
Registration thru 10-6-07 - inschrijving tot 6 oktober 2007
On line, by phone or 15 minutes before class - online, via telefoon of 15 minuten voor de les begint

De man met de hoed speelt met zijn gedachten. Laat zijn fantasie de vrije loop. Misschien een goed idee om die cursus te gaan volgen. Als hij nu eens in New York blijft deze winter? De energie van deze stad is verslavend. Een verblijfplaats heeft hij al. Mensen kent hij ook al in deze grote stad. En als hij hier een paar maanden kan blijven, leert hij vast wel nog meer nieuwe mensen kennen. Wie weet wat daarvan komt.

Hij landt weer terug op aarde als hij ziet waar hij is; in Brooklyn. Hij stapt uit, loopt door de tunnel naar het perron aan de overkant en neemt de eerstvolgende trein terug.


3 brutale vragen:

1.
Stel je voor dat je iedere dag iemand, die alleen maar zijn werk doet en je daarin iets weigert, complimenteert met de manier waarop hij dat doet. Overdreven slijmerij? Misschien. Maar misschien ook wel gewoon een manier om andermans moeilijk werk makkelijker te maken. Of gewoon een manier om van een min een plus te maken. Wie weet wat daarvan komt.

2.
Misschien vindt u het relaas van de man met de hoed in het kantoor van Bill Clinton wel leuk genoeg het verder te vertellen. Als dat zo is, stuur of vertel het door.

3.
Misschien, heel misschien is de fantasie van de man met de hoed, die wel in New York zou willen blijven, u wel een euro waard. Als dat zo is, doneer het aan rekeningnummer 1689.67.456 van de Stichting Luister en Vertel Tournee te Oisterwijk. Maar alleen als u het uw euro waard vindt. Anders niet. Anders kunt u die euro beter voor u zelf houden om zelf eens te gaan kijken hoe bruisend deze stad kan zijn.



Vriendelijke groet, ton