De Luister-en-Vertel-Tournee

11.9.07

Zomaar in New York

Vrijdag 7 september 2007, dag 4 van het tweede deel van De Luister-en-Vertel-Tournee in New York
The Bean, New York

Half acht 's morgens. Zojuist, een half uur geleden, heeft de adviseur een mailtje naar zijn klant gestuurd. Die had 7 september geplukt, de dag van vandaag dus, maar de adviseur is vergeten waarom ook alweer. Hij had er wel aantekeningen over gemaakt, maar ja, vergeten uit Nederland mee te nemen. Dus stuurt hij de klant een email. Tegelijkertijd, Tilburgers zouden zeggen meepessant, leest hij nog een keer het bericht dat die klant hem afgelopen dinsdag heeft gestuurd, dag 1 na het gesprek met een grote opdrachtgever. Een redelijk uitvoerig bericht. Hij informeert of de adviseur een goede reis heeft gehad en spreekt nog een keer uit blij te zijn geweest dat hij bij het gesprek met de heren vertegenwoordigers van zijn opdrachtgever aanwezig is geweest. Verder laat hij zijn gedachten gaan over proactief ondernemerschap. Het zet de adviseur aan het denken.

Hij zit weer eens op het kleine terras van The Bean op First Avenue. Zoals elke dag. Adviseur-af, hij is weer de man met de hoed. Goed om ergens routine in te hebben. Kopje espresso op tafel, zo'n kleine witte kartonnen cup. Kaneelstok ernaast, meegenomen uit Oisterwijk afgelopen maandag. Verder een allegaartje van boeken, schrijfblokken en papieren. Hij heeft zojuist ook een formulier van de site van de gemeente Oisterwijk gedownload en uitgeprint. 'Toestemming bijschrijving kinderen'. De moeder van zijn kinderen heeft dat nodig om de namen van zijn kinderen in haar nieuwe paspoort bij te laten schrijven. Hij heeft haar even gebeld om haar sofi-nummer te vragen. Werd gevraagd op dat formulier. Goed haar stem te horen.

Terwijl hij het formulier invult loopt een vrouw voorbij. Ze kijkt op zijn tafeltje en stopt.
"Hoe is dat boek?", vraagt ze en wijst op het paars/gele boek dat opengeslagen met de kaft omhoog op tafel ligt. The Law of Attraction aan het werk. Voor hij kan antwoorden gaat ze verder. "Ik zag het van de week bij Barnes & Noble. De tekst op de achterflap sprak me aan. Ik was van plan het te kopen"
"Het boek staat me wel aan. Prettig om te lezen. Vind je ook?"
"Oh, ik heb het toch maar niet gekocht. Heb alleen maar de kaft gelezen. Ik kocht een ander boek. The Biology of Transcendence. Doet u iets met spiritualiteit?"
"Ik doe overal wat mee". Dat is niet eens gelogen. Alleen een beetje overdreven. "What's your name?"
"Maggie. En de jouwe?"
Hij zegt zijn naam. "Wacht. Ik schrijf de titel van dat boek op". Hij bukt voorover om zijn rugzak vanonder de tafel vandaan te pakken.
"Tom?", hoort hij haar vragen.
"Nee", en hij noemt zijn echte naam, met een n, de n van Nederland, voorover gebukt om een notitieblokje uit de rugzak te halen.
"Oh", ze herhaalt zijn naam, met een n, "dat schrijf ik even op". Ze haalt iets uit haar tasje, lijkt wel ook een notitieblokje, maar dan veel kleiner dan dat het zijne. En dat is al niet groot. Ook haalt ze een boek eruit.
'Ik zal het je gemakkelijk maken" Hij neemt een visitekaartje van De Luister-en-Vertel-Tournee en geeft het haar. "Mijn naam staat erop".
Het boek is het door haar gekochte The Biology of Transcendence. Op de voorkant ziet hij een hart.
"Nou, ik moet gaan. Leuk je te ontmoeten"
"Ook leuk je te ontmoeten. Prettige dag"
"Oh, dit gaat een hele lange dag worden", blijft ze toch nog even staan, 'hele' extra lang uitgesproken.
"Kan niet meer dan 24 uur zijn"
"Voelt anders wel zo". De vrolijkheid in haar stem verbergt het onprettige vooruitzicht.
"Veel succes dan", even vrolijke toon terug.
En ze loopt verder.


3 brutale vragen:

1.
Ach zomaar een ontmoeting tussen twee vreemdelingen in de grote stad. Een goed begin van een lange dag.

2.
Misschien vindt u het wel leuk dit niemendalletje van een verhaal door te sturen of te vertellen. Doe het gerust. En anders niet.

3.
Misschien, heel misschien is de spontane ontmoeting in de morgen u wel een euro waard, ook al stelt het inhoudelijk niet veel voor. Als dat zo is, doneer het aan rekeningnummer 1689.67.456 van de Stichting Luister en Vertel Tournee te Oisterwijk. Maar alleen als u het uw euro waard vindt. Anders niet.




Vriendelijke groet, ton