Hoeveel is vijftig in Amerika?
Woensdag 14 september 2005, dag 3 van De Luister-en-Vertel-Tournee in Amerika
Boston, Massachusetts, USA
Er zijn vijftig Verenigde Staten van Amerika. Stel je voor dat je die alle vijftig van buiten leert. In alfabetische volgorde, zodat je de VS van A tot Z kent. Van A tot W dan, want alfabetisch gezien is Wyoming de laatste. We kunnen dus concluderen dat het niet mogelijk is Amerika van A tot Z te kennen. Welk land wel? Hoe groot of hoe klein een land ook is, op zijn best kun je niet meer dan een beeld ervan hebben. Een heel beperkt beeld.
Ieder van die vijftig staten heeft een eigen hoofdstad. Stel je voor dat je die ook allemaal uit het hoofd leert. Van Juneau, Alaska tot Cheyenne, Wyoming. Dan kom je erachter dat in sommige staten de grootste of bekendste stad de hoofdstad is. Zoals Boston in Massachusetts of Atlanta, Georgia. Maar in andere staten is juist een onbekende plaats de hoofdstad. Soms verrassend, omdat er grotere, bekendere en belangrijkere steden in die staat zijn. Zo is de stad New York niet de hoofdstad van de staat New York. Dat is Albany. De hoofdstad van Californie is Sacramento, en niet Los Angeles of San Francisco. En sinds de presidentsverkiezingen van 2000 weten ook veel niet-Amerikanen dat niet Miami of Orlando de hoofdstad van Florida is, maar Tallahassee. Zoals door de berichtgeving over het bezoek van Katrina aan New Orleans nu ook bij meer mensen bekend is dat Baton Rouge de hoofdstad van Louisiana is, en niet die verdronken jazz-stad.
Het lijkt onzinnig om al die vijftig staten en steden te willen kennen. En dat is ook wel een beetje zo. Net zo onzinnig als het van buiten leren van alle provincies van Nederland met hun hoofdstad. Of de 25 landen en hoofdsteden van de Europese Unie. Maar het is tegelijkertijd ook een zinnige geheugenoefening. En als je net in Amerika bent aangekomen en van plan bent 40 dagen door dat land te reizen, blijkt het best wel nuttig te zijn alle staten met hun hoofdsteden te kennen. Omdat je nog moet besluiten waar je precies allemaal naar toe gaat, want dat weet je nog niet. Behalve dan naar Memphis, Tennessee. Daar is op 14 en 15 oktober een conferentie over geweldloosheid, georganiseerd door Arun Gandhi, een kleinzoon van Mohandas Gandhi. En het is de planning daar in ieder geval heen te gaan.
Als je al die vijftig staten en steden op een rijtje ziet, ontdek je opmerkelijke feiten. Er is een hoofdstad die Frankfort heet. Misschien is die stad wel gesticht door immigranten uit het Duitse Frankfurt. Misschien ook wel vernoemd naar die worsten, wie zal het zeggen? Een andere hoofdstad heet Bismarck, net als de Duitse kanselier die zo'n 135 jaar geleden aan de basis stond van het land dat we nu als Duitsland kennen. En weer een andere stad heet Lincoln. Vast genoemd naar de bekende Amerikaanse president, die op een briefje van 5 dollar staat afgebeeld. Of is het omgekeerd, dat die man zijn naam te danken heeft aan de hoofdstad van de staat Nebraska? Dat kan ook natuurlijk, maar is niet waarschijnlijk.
Over presidenten gesproken. Je kunt ook alle presidenten van buiten leren. Van de eerste, George Washington, die een briefje van 1 dollar siert, tot de 43ste, George W. Bush. De man die in 2000 die presdentsverkiezingen won. Vooral in Florida was de uitslag een spannende zaak en het heeft dan ook vele weken en een aantal rechtszaken geduurd voordat definitief duidelijk werd wie gekozen was.
Als je al die 43 presidenten op een rijtje zet, kom je erachter dat die George Bush de 42ste man is die president van de Verenigde Staten is geworden. Waar is die ene gebleven? Of zijn de Amerikanen soms zo slecht in tellen, dat ze niet eens de eigen presidenten goed op een rijtje hebben? Het zou kunnen, maar is niet waarschijnlijk. Er is vast een logische verklaring voor. Die verklaring is niet dat die ene een vrouw was, want tot nu toe is nog nooit een vrouw president geworden. Ook niet vice-president trouwens. En het is ook niet die ene Geconfedereerde president, want in de officiele geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika telt die niet mee als president.
Het is vijf uur 's morgens. De man met de hoed was vanzelf wakker geworden in het Beantown Hostel. Gisteravond al om 10 uur gaan slapen. Langer blijven liggen heeft niet zoveel zin. Uitgeslapen is uitgeslapen. Dus maar opgestaan. Het is nog donker begonnen, en het leven is in Boston nog niet echt op gang gekomen. Alleen de vuilnismannen zijn al bezig, ziet hij vanaf de derde verdieping naar beneden kijkend.
Een mooie tijd om zijn geheugen te trainen met 50 staten, 50 hoofdsteden en 42 mannen die samen 43 presidenten vormen. Ook een goede tijd om een planning voor vandaag te maken. Boston verkennen, dagelijkse verhaal mailen, dagelijkse brief schrijven, kaarten sturen naar Laure en Tom en hopelijk een of beide contacten in Boston te pakken krijgen. We zullen zien of die planning uitkomt.
We zullen zien of de planning voor de Luister-en-Vertel-Tournee in Amerika uitkomt.
ton
3 brutale vragen:
1.
Ook wel eens een planning gemaakt? En, is die uitgekomen? Of waren er misschien toch nog veranderingen? Sta er eens 10 seconden bij stil. Langer mag ook.
2.
Misschien vindt u de geheugenoefening van de man met de hoed wel leuk voor iemand anders. Stuur het dan door. Maar alleen als u denkt dat u er iemand een plezier mee doet. Anders niet.
3.
Misschien, heel misschien is dit verhaal u een euro waard. Als dat zo is, maak het dan over naar rekeningnummer 1689.67.456, t.n.v. Stichting Luister en Vertel Tournee te Oisterwijk. Maar alleen als u het een euro waard vindt. Anders niet.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home