De Luister-en-Vertel-Tournee

30.12.06

Strawberry Fields Forever in New York

25 september 2005, dag 14 van De Luister-en-Vertel-Tournee in Amerika

Zomaar een man met een hoed en een rugzak
op zomaar een bankje in zomaar een park
in zomaar een grote stad ergens op deze planeet.
Het zou Sydney kunnen zijn, Mumbai of Johannesburg

Een willekeurige zondagmorgen, zonnig en warm ondanks de beginnende herfst. Honderden, misschien wel duizenden mensen rennen voorbij, vooral vrouwen. Voor een goed doel, aan hun shirt te zien. 'Race for the Cure' staat er in grote blauwe letters op wit katoen. En in kleine letters wordt duidelijk dat het om een stichting voor onderzoek en preventie van borstkanker gaat. Een willekeurige hardloopwedstrijd in een willekeurige grote stad.
Het zou Detroit, Seattle of Memphis kunnen zijn.

Zomaar een ontmoeting in een coffeeshop in zomaar een grote straat.
Een willekeurige inwoner en een willekeurige vreemdeling
Een bekende in de stad en een toevallige bezoeker.
De een schrijft teksten en zingt ze soms,
de ander schrijft verhalen en vertelt ze soms.
Allebei de leeftijd van talent voorbij, al willen ze dat liever niet weten.
Een laatbloeier en een nog latere bloeier, misschien?
Allebei behept met dezelfde dromen. Dus dromers, al willen ze dat liever niet weten. Het zou Bangkok kunnen zijn, Teheran of Sao Paolo.



Maar het is New York, het park heet Central Park en de coffee shop is een Starbucks op Broadway. Het bankje staat in Strawberry Fields.

John Lennon werd in 1980 doodgeschoten in New York. Bij de ingang van het Dakota-gebouw, waar hij toen woonde. Pal langs Central Park. Tegenover het Dakota-gebouw is een stukje van dat immense park naar John Lennon vernoemd; Strawberry Fields. Op de grond een grote gedenktegel in de vorm van een veelpuntige ster. 'Imagine' staat erop.

Een stukje verderop een gedenksteen. 'Imagine all the people living life in Peace'. En de namen van 170 landen en volkeren. Die allesbehalve met elkaar in vrede leven. Nou ja, sommige wel, sommige niet.

You may think I'm a Dreamer
But I'm not the only One
I hope some day You'll join Us
And the World will be as One

ton

3 brutale vragen:

1.
Neem eens tien seconden de tijd voor een droom. Zomaar. Een willekeurige droom. Het eerste dat u te binnen schiet. En laat het daarna maar gaan. En als de droom u dan blijft achtervolgen, misschien moet u dan wel een dromer worden.

2.
Misschien vindt u de droom van John Lennon, die misschien wel van iedereen is, leuk genoeg om aan een vriend door te sturen. Doe dat dan. Maar alleen als u denkt hem er een plezier mee te doen. Anders niet.

3.
Misschien heeft het verhaal van de beroemde Engelse zanger/tekstschrijver/dromer die in Amerika werd vermoord u wel aangesproken. Toen of nu. Misschien, heel misschien is diezelfde droom van een onbekende Amerikaanse zanger/tekstschrijver en een net zo onbekende Nederlandse schrijver/verhalenverteller u wel een euro waard. Als dat zo is, maak het over naar rekeningnummer 1689.67.456 t.n.v. Stichting Luister-en-Vertel-Tournee te Oisterwijk. Zo niet, hou die euro dan voor uzelf. Wie weet komt hij u ooit nog eens van pas.