De Luister-en-Vertel-Tournee

5.10.07

Een ontmoeting met Donald Trump

Donderdag 4 oktober 2007
The Bean, New York

Vroeg in de morgen, New York is nog donker, loopt een jongen uit Nederland over Parkway West, de avenue aan de westkant van Central Park. Hij is onderweg van Jazz on Lenox, het hostel in Harlem waar hij sinds dinsdag verblijft, naar The Bean, zijn favoriete plek om 's morgens vroeg zijn email te checken, een espresso te drinken, te schrijven en te lezen. The Bean is in The East Village, downtown Manhattan. Halverwege die wandeling, ongeveer twee uur, besluit hij toch maar de subway te nemen. Op het station 72nd Street neemt hij de C-trein naar Times Square / 42nd Street, stapt daar over op de N-trein naar Bryant Park / 34th Street, en vandaar de F-trein naar Second Avenue. Dat is in The East Village.

Hij verlaat het station via de uitgang op de hoek van Houston Street en First Avenue. Bovenaan de trap krijgt hij, net als gisteren, twee gratis kranten toegereikt. De 'Metro', dezelfde als die in Nederland maar dan de Newyorkse versie, en 'am New York'.

In The Bean aangekomen checkt hij eerst zijn email. Twee berichten; een van Noor Gagroo van Highland Travels in Delhi, en een van Jan van der Meer uit Oisterwijk. Noor informeert hoe het met hem gaat. Tijdens zijn verblijf in India, nog maar een week geleden beeindigd, heeft Highland Travels hem geholpen met voordelige last minute vluchten van Delhi naar Mumbai, Mumbai-Chennai, en terug naar Delhi. Jan is even het spoor bijster. Hij kreeg een verhaal uit New York, maar hij zat toch in Indi?

Toen de jongen uit Nederland begin dit jaar in Syrie was, reageerde Jan enthousiast op zijn verhalen. 'Vertel me alles, en als je terug bent moeten we eens koffiedrinken'. Zo gezegd zo gedaan. Jan wilde foto's bij de verhalen. Wilde hem wel sponsoren in de vorm van een digitale camera. Daar dacht hij even over na, maar toch maar niet. Toen hij drie jaar geleden met De luister-en-Vertel-Tournee in deze vorm begon, koos hij er heel bewust voor geen foto's te maken, alleen woorden te gebruiken om zijn avonturen te vertellen. Om wel honderdduizend redenen. Om er een te noemen; omdat het hem en de luisteraar dwingt zich langzaam een beeld te vormen. En hij gelooft dat het goed is af en toe bewust langzaam te zijn. Dat het goed is af en toe bewust niet mee te gaan in de waan van sneller, sneller, sneller. Dat het goed is om af en toe pas op de plaats te maken. Hij doet Jan een tegenvoorstel; of hij niet zijn boek wil sponsoren, dat hij in eigen beheer wil gaan uitgeven? Dat spreekt Jan wel aan.

Beide berichjes beantwoordt hij niet meteen. Vanmiddag gaat hij naar een internetcafe op Fifth Avenue, waar hij voor 35 dollar een week onbeperkt internetten heeft gekocht. De tijd tot vanmiddag kan hij mooi gebruiken voor gepaste antwoorden. Snelle antwoorden zijn niet atijd goede antwoorden.

Hij bestelt een single espresso en gaat in een hoek van het cafe zitten. Bij wijze van goede voornemen haalt hij zijn leren pennenetui met drie rollerballs uit zijn rugzak en de ene schrijfblok die hij nog heeft nadat hij afgelopen maandagnacht zijn grote rugzak is kwijtgeraakt. Daar zaten de twee andere schrijfblokken in, volgeschreven.Voor het geval het goede voornemen desondanks toch niet leidt tot daadwerkelijke schrijfproductie haalt hij ook twee boeken te voorschijn. Gevaarlijk, want nu is de verleiding passief te lezen in plaats van actief een verhaal verzinnen open en bloot zichtbaar voor het grijpen op tafel. Tegelijkertijd ook nuttig; de afwisseling tussen schrijven en lezen helpt voorkomen dat hij in zijn eigen gedachtespinsel rondjes blijft draaien. Verzandt in cirkels.

Hij begint een nieuwe brief. Of eigenlijk is het een oude. Een carpe diem brief. In een van de twee schrijfblokken, die hij nu dus kwijt is, had hij al het begin van zo'n 10 brieven geschreven. Die moeten dus overnieuw. Een beetje met tegenzin schrijft hij de eerste bladzijde; het is een herhaling van wat hij al eerder heeft geschreven. Het staat hem tegen zichzelf te herhalen. Probeert hardnekkig steeds weer origineel te zijn, ook al is het vernieuwende element vaak niet meer dan een detail. Maar al te vaak is het een tot mislukken gedoemde poging. Maar al te vaak meldt hij wat allang eerder gezegd is.

Na die eerste bladzijde is de verleiding van de Metro hem te bekoorlijk. Op pagina 3 wordt hij getroffen door een paginagrote advertentie. 'Huge Profit Opportunity!'. Meer nog dan de schreeuwerige kop gaat zijn aandacht naar de foto. Hij herkent de man meteen; Donald Trump! Gauw scant hij de advertentie. Aha, de man geeft een aantal seminars. Onderaan staat in een kader aangegeven waar en wanneer. Van aanstaande zaterdag tot en met woensdag tweemaal daags, op vijf verschillende plaatsen in New York en omgeving. Reserveren kan telefonisch of online, zolang er plaats is.

Hij aarzelt niet. Soms is langzaam goed, soms is snelle actie gewenst. De kunst is natuurlijk te weten wanneer het de ene soms is, en wanneer de andere. Nou, nu is het tijd voor direct handelen. Hij loopt naar een van de computers in het cafe, logt opnieuw in en surft naar trumpwn.com. Hij meldt zich aan voor de eerstedebeste mogelijkheid die in Manhattan is. Toevallig ook de eerste van de serie van 10 seminars. Het aanmelden gaat heel simpel, een 1-2-3-tje. Zaterdag 6 oktober om 9 uur 's morgens in Hotel Park Central, 870 Seventh Avenue. Van betalen is geen sprake. Dat verbaast hem. Wat zou daar achter schuilen?

Hij print de bevestiging van zijn aanmelding uit, sluit af en loopt terug naar de tafel in de hoek. Daar leest hij de advertentie eens nauwgezet door. Waar heeft hij zich nu eigenlijk voor aangemeld? Om het kort door de bocht samen te vatten: Donald Trump wil het geheim van zijn succes om heel veel geld te verdienen delen met kleine ondernemers. En de deal is: het is gratis! Vandaar dat er bij het aanmelden geen sprake was van betalen. Nou, de jongen uit Nederland is benieuwd. Als hij even later nog een keer zijn email checkt, vindt hij een bevestiging van zijn reservering.


Vrijdag 5 oktober 2007, 1 dag later
The Bean, New York

Dezelfde routine als daags ervoor. He, een bericht van Donald Trump in zijn mailbox:

Dear Ton Visser

Tomorrow will change your life

Time, money, job and family commitments are often major factors in holding back most busy people from attending the Trump Institute's Way to Wealth Conference. In order to become wealthy you have to make a commitment to attend our conference, listen and learn new investing techniques and start a new way of financial thinking- The TRUMP WAY to making money!

There is no other way to learn unless you attend:

PARK CENTRAL NEW YORK
870 SEVENTH AVENUE AT 56TH STREET
NEW YORK, NY
800-346-1359

Conference Date: OCT 06 09:00 AM



3 brutale vragen:

1.
Raar, dat als je bij een man als Donald Trump iets gratis krijgt, je niet kunt nalaten te denken dat er iets achter zit. Wat is de catch van de gratis deal? Is er wel een catch? En zal Mister Trump zaterdag zelf aanwezig zijn? Of zullen zijn honneurs door een vervanger worden waargenomen? Of een videoboodschap? Kan me niet goed voorstellen dat Donald Trump de moeite gaat nemen persoonlijk vijf dagen achter elkaar twee seminars per dag te geven. We zullen zien. Maar of het echt mijn leven zal veranderen, dat waag ik te betwijfelen. Daar is meer voor nodig dan de verlokkingen van een Donald Trump. Zelfs als hij daadwerkelijk aanwezig zal zijn.

2.
Misschien vindt u het relaas over langzaam en snel handelen wel de moeite waard door te sturen of te vertellen. Als dat zo is, ga uw gang. Langzaam of snel, net wat u zelf wilt.

3.
Misschien, heel misschien is de op handen zijnde ontmoeting met Donald Trump, pseudo of niet, u wel een euro waard. Als dat zo is, doneer het aan rekeningnummer 1689.67.456 van de Stichting Luister en Vertel Tournee te Oisterwijk. Maar alleen als u het een euro waard vindt. Anders niet.



Vriendelijke groet, ton