De Luister-en-Vertel-Tournee

11.11.07

Onder de douche in Santa Cruz

Zaterdag 10 november 2007,
dag 10 van De Luister-en-Vertel-Tournee in Bolivia
Cafe Alexander, Santa Cruz

Onder de douche in Alojamiento Santa Barbera laat Verkenner vrijelijk zijn gedachten stromen. Met als enige structuur die van het neerkletterende water: Ze bespringen hem van boven naar beneden en verdwijnen weer in het putje. In willekeurige volgorde.

Het is vandaag al de 10de dag van deze reis. En Geert-Jan die hem al placht te zeggen: jongen, tijd glipt je als zand door de vingers, kan tevreden zijn en hoeft niets meer te krijgen, dat wil zeggen hij heeft toch gelijk gekregen.
Wat zal hij eens in 2008 gaan doen?
Wie weet dat Abraham Lincoln zijn baard zonder snor pas liet staan nadat hij tot president was verkozen en nog voor hij als president was geinaugureerd?
In december, en anders in januari, gaat hij in financiele problemen komen. Die ook in december, en anders in januari weer worden opgelost. Maar dat is een zorg voor later.
Amerika is de bakermat van de Europese democratie.
Hoe zorgt hij ervoor op 1 december op tijd op het internationale vliegveld van Sao Paolo te zijn. Alitalia vertrekt om 17.25 naar Milaan.
Zal hij vandaag ontbijt nemen, of niet?
Zou Amy nog in Santa Cruz zijn?
Hoe kan hij betere verhalen gaan schrijven?
65 Bolivianos kost zo´n muts met oorwarmers eraan, evenveel als het shirt van het Boliviaanse voetbalelftal dat hij gisteren voor Tom kocht, en ook evenveel maar dan in dollars als een shirt van Ronaldinho of Ronaldo op het vloegveld van Sao Paolo.
Wat hebben welvaart, afscheiding, aardgas en Lincoln met elkaar te maken?
Wat maakt een schrijver een goede schrijver? Een moeder een goede moeder? Een vader een goede vader?
Een kaart naar Europa sturen kost Bs 9,00, een brief Bs 22,50.
Wanneer gaat Bolivia zich kwalificeren voor het Wereldkampioenschap Voetbal? In 2010 in Zuid-Afrika?
Frankrijk heeft nog nooit een vrouwelijke president of koning gehad. De VS ook niet. Nederland nog nooit een vrouwelijke premier. Zou dat een premiere zijn?
Hoe ver is het lopen naar de busterminal? Hoe laat gaat de bus naar La Paz? Hoeveel kost een kaartje?
Iran en Pakistan, misschien de saltmarch nog een keer lopen, en in het najaar weer naar Amerika.
Moet hij wel door blijven gaan met kopieren van de brieven die hij verstuurt? Waarom eigenlijk? Hij raakt ze toch steeds maar weer kwijt.
2013 is nog 6 jaar.
Mainstream in het systeem, met een eigen hokje.
Een nieuw huis moet je bouwen voor het oude versleten is. Ook als dat huis Europa heet.
Espresso is een verslaving, sinaasappelsap is gezonder.
Wat voor werk zou je doen als je er niet voor betaald kreeg? Hetzelfde als nu?
De Luister-en-Vertel-Tournee in Syrie. Of: Zijn vrouwen er echt gelukkige slavinnen of is er een revolte op komst. Hopelijk met tekeningen.
Zomaar een rijtje: Evo Morales, Hugo Chavez, Lulu, Obama, Madiba, Assad, Ahmadinajad, Musharraf, Clinton, Hillary en Sonya, Gandhiji.
To be or not to be a vegetarian.
Warrensburgh, Wisconsin, Washington, Colorado.
Deurne is Het Dorp. Oisterwijk ook. Het zegt U hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik niet geboren ben.
Obesitas is een welvaartsziekte. De travelbug ook. Behalve als je vluchteling bent. Dan is het armoe troef.
Regeren is vooruitzien. Is vooruitzien regeren?
Oom Tom was een neger met een hut. En een verhaal. Herriet Beecher Stowe was een abolitioniste. Lincoln niet, maar die kreeg de slavernij wel afgeschaft. Mede dankzij Oom Tom.
$ 333 is 210 euro, de prijs voor een enkele reis met Aerosur van Viri Viri, Santa Cruz naar Guaralhgos, Sao Paolo op 30 november. Met el Tren del Morte en de bus van Coirumba naar Sao Paolo kost het ongeveer 80 euro, en vijf dagen. Vliegen gaat in een dag, ook als het regent.
Che Guevara is geexecuteerd in La Higuera. Zijn lichaam is, zonder handen, tentoongesteld in Vallegrande. Daar is hij op een geheime plaats begraven. Het bleek onder een landingsbaan van een vliegveld te zijn. In 1997 is zijn lichaam weer opgegraven en in Cuba herbegraven.
Kun je meedoen aan de ratrace zonder een rat te zijn? Hoe is belangrijker dan of.

Verkenner schrijft het later allemaal op in Cafe Alexander. Twee tafeltjes verderop zit een Aziatisch meisje te stoeien met een Apple notebook. Het lukt haar uiteindelijk de laptop open te krijgen, maar niet zonder tijd en moeite. Ze ziet de humor er wel van in; al die tijd blijft ze lachen. Even later lijkt ze me niet van hier te zijn. Ze spreekt Engels met haar vriend, als die binnenkomt.


Dezelfde dag, een paar uur later. Verkenner zit in Cafe 24. Dat is een beetje vragen om moeilijkheden. In plaats van recht naar het busstation te lopen om de bus naar La Paz te nemen, of in ieder geval weg uit Santa Cruz, drinkt hij een espresso in dit cafe. Dom natuurlijk, want nu loopt hij het risico de bus te missen. Eigenlijk wil hij nog helemaal niet weg uit deze stad. De atmosfeer bevalt hem wel. Er valt nog veel te zien hier, hij heeft ook nog genoeg ideeen om in verhalen te verwerken. Alleen dat andere Bolovia, dat trekt hem ook. Het Bolivia van de bergen, het indiaanse Bolivia, het Bolivia van Evo Morales. En waarschijnlijk gaat hij eind november weer hier in Santa Cruz terugkomen. Om van hier alsnog el Tren de Morte naar de Quijarro aan de grens met Brazilie te nemen en vandaar per bus naar Sao Paolo. Of om een last minute vlucht te boeken naar Guaralhgos, zodat hij op tijd is voor zijn Alitalia-vlucht terug naar Europa. terug naar huis. Wat het wordt, dat zal nog blijken. Zal wel afhangen van de tijd die hij nog over heeft. En in Europa gaat hij eens kijken of hij die schijnbaar onlogische aaneenschakeling van gedachten tot een samenhangend verhaal kan boetseren.


3 brutale vragen:

1.
Eerst een paar antwoorden voor de verandering: De bus naar La Paz heb ik ruim op tijd gehaald. Kostte 150 Bolivianos. Ik wist dat niet, van die baard van Lincoln. Kende hem alleen maar met, niet zonder. Nu dus wel. En nu de vraag: ook wel eens zomaar voor de vuist weg een trits losse gedachten op een rijtje gezet?

2.
Misschien, waarschijnlijk niet, maar misschien toch is dit rijtje voor u wel aanleiding het naar iemand anders te sturen of te vertellen. Mag, alleen zie ik niet in waarom u dat zou doen.

3.
Misschien, heel misschien is de neerklaterende shower aan willekeurige ideeen u wel een euro waard. Als dat zo is, doneer het aan rekeningnummer 1689.67.456 van de Stichting Luister en Vertel Tournee te Oisterwijk. Maar alleen als u het uw euro waard vindt. Anders niet. Anders kunt hem beter voor een beter verhaal bewaren. De Negerhut van oom Tom bijvoorbeeld.


Meer verhalen van De Luister-en-Vertel-Tournee?: http://ton27.blogspot.com/


Vriendelijke groet, ton